DR 1’s Julekalender 2012

 

Brorfelde havde ikke noget forsamlingshus. Derfor er optagelserne foretaget i Ledøje Forsamlingshus

JULESTJERNER En julekalender af Wikke & Rasmussen.

Hvad gør man når ens elskede hjem i ens elskede storby pludselig skal rives ned, fordi højhuset har det med at svaje i blæsevejr ? Man bliver nødt til at flytte. Og det er præcis hvad 12-årige Sus fra Brøndbyøster skal den 1. December. Det er hun absolut ikke glad for. Ligesom hun ikke er glad for at skulle sige farvel til sit elskede BMX cykel team ”Star-Crew” og skifte storbyen ud med et gartneri meget langt ude på landet.

Helt derude hvor skolerne og den offentlige transport spares væk og mobilselskaberne endnu ikke har fået en mast op der kan sikre ordentlig dækning. Det gør ikke julestemningen meget bedre, at hendes trylleglade far, tømreren, John, fyres fra ”Danske Samtalekøkkener”, fordi der ikke er så mange som taler sammen i deres køkken længere. Og for at gøre alting en lille smule mere nervepirrende skal Sus’ mor, den sangglade Maria føde om et lille øjeblik. Men julelykken tilsmiler den optimistiske familie allerede i første afsnit. De arver den afdøde grand-onkel Julius’ julestjerne gartneri i landsbyen Brorfelde. Det hedder ”Blomsterland” og ser meget smukt og frodigt ud. I hvert fald på postkortet fra de tidlige 60’ere. Da familien endelig når frem ligner det overhovedet ikke det de troede de så, og har i den grad brug for en tømrer…en go’ en!

På toppen af den smukke Brorfelde bakke ligger det nedlagte Brorfelde Observatorium, som engang var det førende i landet. Heroppe står stadig det enorme Smith teleskop i et af de tre observatorietårne. Men fremtiden er usikker. Hele området skal sælges og den lokale Grusgrevinde, Vera Grus er meget interesseret i at overtage alt og udvide sin i forvejen imponerende grusgrav. Hun er en mandhaftig, handlekraftig kvinde. Kvik i replikken og så forstår hun at tumle en gravemaskine. Hendes ungdomsven, Bjarne, er både Brugsbestyrer og lokal Sherif og noget af en pernittengryn og regelret herre. Han har sat sit liv på stand-by og forholder sig udelukkende til lovgivning, regler og ting som kan bevises. Men i løbet af serien oplever han ting han ikke i sin vildeste fantasi havde troet muligt. Og måske finder Bjarne oven i købet lykken. I byen ligger også Forsamlingshuset (læs: Ledøje), hvor den – efter eget udsagn – legendariske – rockmusiker Big-J forsøger at holde kreditorerne fra døren og være far for den 13-årige Bob, som både hjælper til i Forsamlingshusets  køkken, spiller lidt guitar men frem for alt er en stor amatør astronom.

Bob ved alt om universet og stjernehimlen over Brorfelde og anvender det store teleskop på Observatoriet som sit egen, for at udforske himmelrummet. Han må ofte hjælpe sin far, som har det med at søge tilflugt ved sit elskede Hammond P100 orgel når virkeligheden trænger sig på.

Bobs mor forsvandt juleaften for 7 år siden oppe ved Observatoriet og er ikke set siden. Men Bob siger han véd hun er derude et sted. Måske har han ret…

Overfor Bjarne Brugs / Bjarne Betjent ligger Kims Diesel. Her har den kvindelige lastvognsmekaniker Kim værksted og cafe. Hun bor sammen med sin 7 årige dreng, Tom. Som viser sig at være en opfindsom teknisk begavelse – og iøvrigt er ved at drive Bjarne Betjent til vanvid med sine opfindsomme julepåfund. Især når han optræder som sit alter ego ”Vampyrnissen” .Men Tom længes også efter manden i den store hvide Truck, som er hans far som han ikke kan huske han har set.

Netop da Sus ankommer til byen dukker en helt ny funklende stjerne op på himlen. En stjerne som Bob aldrig har set mage til før. Og sammen med Sus og Tom sætter han sig for at finde ud af hvad det er. Da der kort efter flytter tre videnskabsfolk ind på Observatoriet begynder der at ske mange nye ting i Brorfelde. Ikke mindst for Vera Grus, der som en anden Scrooge konfronteres med sit liv og må træffe nogle helt andre valg end dem hun havde planlagt. Og Big-J forandres som ved et trylleslag, da han første gang ser direkte på stjernen i Bobs teleskop. Han ser i bogstaveligste forstand lyset og får ideen til årets Julemusical ”Soul-Jul” som skal samle hele Brorfelde og bygges løst over Juleevangeliet. Meget løst skal det vise sig.

Men på trods af store udfordringer lykkes det at skabe en forestilling som oven i købet får tv-premiere i afsnit 25., den 25. December, hvor alle seere inviteres til transmission fra Brorfelde Forsamlingshus og altså kan se resultatet af de 24 afsnits genvordigheder og prøveforløb.

Også for Bjarne Brugs / Bjarne Betjent indvarsler stjernen nye tider. Han ser både nisser og et flyvende Hammond P100 orgel og begynder at tvivle på rigtig meget. En solstorm lukker al kommunikation, og afløses af en snestorm som truer med at ødelægge alle de julestjerner som Sus og hendes forældre endelig har fået gang i. Og så viser de tre nye videnskabsfolk på Observatoriet sig at være noget helt andet end det vi troede de var og imens bliver stjernen større og større og kommer tættere og tættere på Brorfelde indtil den viser sig slet ikke at være en stjerne.

Men alt det vidste Søstrene Mormor selvfølgelig godt. De kører rundt på en gammel Fergusson traktor og tager varsler af stort og småt. De er begge to Bobs mormødre, men ingen kan få at vide hvem der er ”den rigtige”.

Søstrene Mormor er kloge koner, som lever i pagt med naturen og så er de altid i højt humør. Dem ser vi også meget til og de ved også en masse om ”nisserne i bakken”.

Kort sagt: et par livskloge mormødre som vi alle sammen burde ha’.

Selvom Julestjerner er en julekalender båret af humor tager den universet alvorligt. Alle de utrolige ting som optræder i historien baserer sig på eksakt viden. Naturligvis forstærker vi nogle ting dramatisk, men grundtanken er at ”Julestjerner” udover at være underholdende og samle store som små foran skærmene også skal viderebringe viden om universet omkring os.

Og så skal der naturligvis synges! Af gode sangere, dygtige skuepillere – og derhjemme. Alt sammen orkestreret af Wikke & Rasmussen, som også lover at alt ender som det skal – selvom det holder hårdt.

– til selskaber, møder og andre arrangementer.